vinproducent

 

 

 

Vinproduktionen kan delas in i olika vetenskaper. Först ut är vitikultur (vitis = vinrankan) som behandlar vinodlingen och är således läran om vinrankan och dess växtplats, ett annat namn för detta är ampelografi. Den andra vetenskapen kallas vinifikation och behandlar då istället själva framställningen av vinet. Önologi (oenos = saft) är en annan benämning och betyder läran om vin och tillverkningen och omfattar då vinet och dess vinifikation.

Det är en hel del att tänka på när man ska plantera druvsorter och valet påverkas mycket av växtplats, klimat och druvans härdighet. Till och med om druvan är ”på modet” har inverkan på böndernas slutliga val. Idag har man lärt sig att förfina druvsorterna genom att vinodlarna experimenterar mycket själv men även för att forskare tar fram nya sorter som ska passa just den tänkta växtplatsen och klimatet samt den rådande marknaden.

Vinets färg, arom och smak upplevs inte på samma sätt och det beror bland annat på att man använder sig av olika druvsorter som skiljer sig åt gällande egenskap, karaktär och kvalitet men det beror även till allra högsta grad på områdets natur där druvan växt och hur vinet senare hanterats vid vinifikation, lagring och eftervård. Nedan kan du läsa och lära om några av världens mest kända druvor och deras speciella kännetecken, men tänk på att druvorna blir till olika vin beroende på vart i världen det tillverkats. En del druvor är mer terroirkänsliga och uppvisar då karaktär från där den frodats medan andra druvor behåller sin personlighet vart än i världen den färdas.

För att göra det enkelt symboliserar gröna druvor och blåa druvor.

Abourion   Alfrocheiro  Alicante Bouschet   Alvarinho/Albarino   Antão Vaz   Aragonez   Arinto   Avesso   Baga   Bical   Braucol/Fer Servadou   Cabernet Franc   Cabernet Sauvignon   Castelão Frances   Chardonnay   Chenin Blanc   Cinsault   Clairette   Duras   Fernão Pires   Gamay   Garnacha Blanca/Grenache Blanc  Gewürtztraminer   Graciano   Grenache/Garnacha   Grüner Veltliner   Loureiro   Macabeo/Viura   Malbec   Malvasia    Marsanne   Mazuelo/Cariñena/Carignan   Merlot  Monastrell/Mourvédre   Moscatel   Muscadelle   Muscat   Nebbiolo   Parellada   Perrum   Petite Syrah   Picapoll/Folle Blanche   Pinot Blanc   Pinotage   Pinot Meunier   Pinot Noir   Petit Verdot   Rabo d'Ovehla   Riesling   Roussanne   Saint Laurent   Sangiovese   Sauvignon Blanc   Sémillon   Sousao    Syrah   Tannat   Tempranillo   Tinta Barroca   Tinta Meúda   Tinta Roriz   Touriga Franca   Touriga Francesa   Touriga NacionalTrincadeira   Ugni Blanc/Trebbiano   Vermentino   Viognier

Abourion
En druva som främst växer i sydvästra Frankrike och som har en uttalad jordig karaktär.

Alfrocheiro
Se Castelão Frances

Alicante Bouschet
En korsning av Grenache och Petit Bouschet som skapades av fransmannen Henry Bouschet. Det som är mest speciellt är att den har ett färgat druvkött vilket är mycket ovanligt. Den ger ganska hög alkohol och mycket tanniner och färg.

Alvarinho/Albariño
En av de två centrala druvorna i Minho-distriktet i norra Portugal. Utmärker sig genom sina aromatiska toner av aprikos, persika och sin friska syra. I Spanien heter den Albariño och odlas främst i det gröna Galicien vid Spaniens norra Atlantenkust.

Antão Vaz
Betydelsefull och representativ druva för Alentejos vita viner. En liten och tålig druva som gulnar vid mognad och som bidrar till mycket aromatiska viner med doft av tropisk frukt.

Aragonez
Se Tempranillo.

Arinto
En av få druvor som godkänns i Portugals norra vindistrikt Vinho Verde och som i direkt översättning betyder ”grönt vin”. Druvan har en naturligt hög syrahalt med arom och smak av vita blommor och citrus.

Avesso
En medelstor, gulgrön druva som du främst hittar i Portugals Vinho Verdedistrikt. Den mognar tidigt och ger tydligt färgade viner med arom av tropisk frukt och den kan uppvisa komplexa smaker med antydan av mineral.

Baga
Den blå huvuddruvan i Bairrada, Portugal, men används också i Alentejo och i Ribatejo. En kvalitetsdruva.

Bical
En typisk vit portugisisk druva från Bairrada och Dão där den går under namnet ”Borrado das Moscas”. En teknologisk revolution under 1980-talet hjälpte till att framhäva dess stora kvaliteter och gjorde den till en av regionens viktigaste druva. Vin tillverkad av Bical doftar stort, är friskt och välstrukturerat. I Bairrada hittar du ofta Bical i mousserande viner.

Braucol/Fer Servadou
En berest druva som tros härstamma från spanska Baskien, men som även finns i Pyrenéerna, Vendée, Girona och Gaillac. Druvan tillhör den stora druvfamiljen Carmentes och Fer kommer från latinets ”ferus” som betyder vild och Servadou betyder tålig, passande eftersom Fer Servadou är mycket mögelresistent. Viner gjorda av denna druva är rika på tanniner och har lång åldringspotential. Idag är Braucol en betydelsefull druva i röda Gaillac vars viner ofta är kraftigt färgrika med tydliga tanniner, beroende på vinets ålder. Aromen varierar från kryddigt med spansk peppar till svartvinbär.

Cabernet Franc                                                                                                                                                                                                               Denna välkända druva dominerar i Bordeaux och i de mellersta delarna av Loireregionen. Den odlas ofta för att blandas med släktingen Cabernet Sauvignon och Merlot (Bordeaux style) men när den inte gör det kan den bli till viner som är mycket bäriga och som har en fin syra och bra tanninstruktur med en del örtiga inslag i både arom och smak.

Cabernet Sauvignon
Den här druvan odlas i alla kontinenterna och kommer oblandad såväl som kraftfull komponent i den klassiska Bordeauxblandningen. Druvan är rik på tanniner och färg, den är robust men ändå elegant och komplex. Unga viner producerade av denna druva är mycket bäriga och doftar som cassis, hallon och blåbär. Ibland hittar man även en del gröna toner. Med mognad kommer mer sekundära aromer som ceder, stall, tobak och läder. Den blir ofta till fylliga, fruktiga och komplexa viner och dess karaktäristiska drag är den kraftiga svartvinbärsdoften.

Castelão Frances
Är kanske bättre känd som Periquita och odlas till största delen i södra Portugal. En druva som har lätt för att anpassa sig till olika sorters klimat vilket gör att den ger viner med mycket varierande karaktär. Den anpassar sig speciellt bra till Setùbal regionen där den används till produktionen av tyngre intensiva viner som ger doft av röda frukter och vilda bär.

Chardonnay
Den mest kända av alla vita druvor. Idag odlas Chardonnay mer eller mindre världen över och kallas ofta för en transperant druva, vilket innebär att den anpassar sig mer efter sin växtplats än den ger karaktär av sig själv. Chardonnay blir till världsviner och är känd för sin finess och sin fantastiska lagringspotential. Man hittar den i bland andra Bourgognes bästa torra, vita viner, i Champagne och i Chablis. Chardonnay är välkänd för sina toner av hasselnöt, honung, havtorn och akacia, ofta med en betoning av smör, popcorn, brioche och toastbröd, när vinet legat på fat eller med några år på nacken. Ofatad visar Chardonnay upp frisk citrus och gröna äppeltoner i svalare klimat och mer mogen gul citrus och tropisk frukt när den odlats i varmare klimat.

Chenin Blanc
Denna druva kan ge allt från snustorra viner till härligt honungssöta. Den har en hög syra och är lätt aromatisk. I mellersta Loiredalen odlas den flitigt och i Sydafrika där den går under namnet Steen.

Cinsault
Odlas flitigt i södra Frankrike och i Libanon. När skördeuttaget hålls nere blir den till riktigt bra viner. En av föräldrarna till Pinotage, Pinot Noir är den andra.

Clairette
Clairette används främst till att producera vermouth då den tenderar att få hög alkohol och en låg syra. Avkastningen är hög och den oxiderar lätt. Den är välkänd i Rhônedalen och södra Frankrike och används främst i blandningar.

Duras
En traditionell fransk druva som odlas vid Tarnfloden nordost om Toulouse. Druvan har inget samband med Côtes de Duras-regionen i Dordogne utan står helt utanför och det är en druva som ger viner med fruktig och kryddig karaktär.

Fernão Pires
Påminner lite om druvorna från muscatfamiljen med sin aromatiska karaktär. Odlas främst i Douro, Setúbal och Alentejo. Kallas för "Maria Gomez" i Bairrada.

 

Gamay
En av de två tillåtna blå druvorna i Bourgogne där den främst odlas i Beaujolais och blir till saftiga, mjuka och bäriga viner.

 

Garnacha Blanca/Grenache Blanc
Denna druva odlas främst i Spanien (garnacha blanca) och i södra Frankrike (grenache blanc). Det är en gammal druva som blivit modern i Spanien igen och det mycket på grund av Priorat. Syran tenderar att bli låg, kroppen relativt stor och alkoholen ganska hög med citrus och gröna aromer och den används främst i blandningar för att ge lite mer tyngd till vinet. Druvan är resistent mot många sjukdomar och på gamla stockar kan den ge viner med bra koncentration och lagringspotential.

 

Gewürztraminer
En druva som mår bäst i svalare klimat och odlas flitigt i Franska Alsace och i Tyskland men även i andra delar av världen. Druvan är mycket aromatisk och parfymerad med en stor arombild av rosor, litchi, passionsfrukt, honungsmelon, persika och kryddor (gewürz betyder kryddig på tyska). Druvan kan bli till söta såväl som till halvtorra och torra viner. Syran är relativt låg och alkoholen kan sticka i höjden vid fel hantering. En druva att älska eller att hata med sin säregna karaktär.

Graciano
En mycket sällsynt och svårodlad druva som ger liten avkastning. Bra år levererar den mörk frukt som plommon och blåbär, lakrits och kryddor. Den ger fylliga, tanninrika och aromatiska viner med stor lagringspotential. En verklig kvalitetsdruva som är resistent mot många sjukdomar och som enbart används till de allra bästa vinerna, främst ingår den i fina blandningar från Rioja.

Grenache/Garnacha
I Frankrike och i övriga världen heter den Grenache och i Spanien går den under namnet Garnacha. Det är världens mest odlade blå druva och den mognar sent vilket gör att den trivs ypperligt i varma och torra klimat. Generellt ger druvan viner med kryddig doft och röd bärsmak, den är mjuk på tungan med en ganska hög alkoholhalt och stor kropp och i de varmaste klimaten får man vara försiktig så att syran inte försvinner helt. Den tappar enkelt färg, oxiderar ganska lätt och används oftast i produktionen som blanddruva samt så blir den till mycket rosévin.

Grüner Veltliner
Österrikes nationaldruva som utgör ca 1/3 av landets vinodlingar. Den ger torra, friska och fruktiga viner med hög syra och aromer av citrus, grape, melon, päron, mineral och vitpeppar.

Loureiro
En av de två centrala gröna druvorna i Minho, Portugal. Viner som producerats på denna druva är citrongula med en mycket elegant och fräsch fruktarom som varierar från fruktig till blommig.

Macabeo/Viura
Denna druva som är känd som Viura i Rioja, Maccabeo/Macabeu i övriga Spanien och Frankrike. Den blir ofta till lätta, fruktiga viner med en frisk syra och den trivs på fat. Druvan är en av de tre huvuddruvorna i cavaframställningen och den används också till röda viner för att trycka upp syran.

Malbec
Argentinas nationaldruva som har sitt ursprung i Bordeaux. Vinerna är ofta fruktiga, kryddiga och tannintäta.

Malvasia
Den odlas främst i Portugal där den bland annat blir till det sötaste Madeiravinet men den odlas även flitigt i Spanien där den blir till allt ifrån söta till helt torra viner. Druvan är mycket motståndskraftig mot sjukdomar och ger aromatiska, relativt fylliga, friska och fruktiga viner.

Marsanne
Odlas i södra Frankrike och blandas ofta med Roussanne. Vinerna blir ofta relativt fylliga och har en låg syra med en oljig känsla och aromer av citrus.

Mazuelo/Cariñena/Carignan
Mazuelo används flitigt i blandningarna i Rioja. Den kallas för cariñena i övriga Spanien och för carignan i Frankrike. Druvan producerar mycket socker vilket senare omvandlas till relativt hög alkoholhalt, syran är hög och likaså färgintensiteten, även tanninerna är påtagliga. En druva som ger mycket av allt. Vinerna blir smakrika, kraftiga, kryddiga, örtiga och lagringsdugliga.

Merlot
Viner producerade på Merlot har ofta en medium kropp med toner av bär, plommon och vinbär. Dess mjukhet och fyllighet, kombinerat med tidig mognad, gör Merlot till en populär druva att blanda med Cabernet Sauvignon som är strävare med tydligare tanniner och som mognar senare. Merlot har en fin struktur, den är rund och fruktig. Den blir till stora viner framförallt på Bordeauxs östra strand. I varmare klimat utvecklas aromer som vinbär, björnbär, blåbär, choklad och kryddiga toner. Merlot producerat i svalare klimat tenderar att få lite inslag av gräs och grön paprika.

Monastrell/Mourvèdre
Denna druva trivs i heta områden och odlas främst i de spanska distrikten Yecla och Jumilla under namnet Monastrell och i Södra Frankrike under Mourvèdre. Druvan ger fylliga, fruktiga, tanninrika och mörka viner. Den blir mer och mer populär med tanke på vår jords klimatförändringar, vi går mot ett varmare klimat och då krävs det en druva som klarar av omständigheterna.

Moscatel
Denna druva är en del av muscatfamiljen och odlas i främst i Portugal och i Spanien men även i andra delar av världen. Den går under många olika namn och druvan trivs i varma klimat och blir oftast till mycket söta, aromatiska, druviga och smakrika viner.

Muscadelle
Har aromer som liknar de från muscatfamiljen men är inte besläktad med den. Den är mycket druvig i sin karaktär med enkla aromer av druvjuice och russin. Muscadelle bidrar med en del aromatiska toner till de vita, både torra och söta, Bordeauxvinerna.

Muscat
En del av muscatfamiljen och dessa druvor odlas brett över hela världen för att användas till vin, men även till russin och vindruvor i fruktskålen. Vinerna får en distinkt aromatisk, blommig och druvig arom och färgen på druvan varierar från grön till nästan svart. Muscat är en av de äldsta druvorna.

Nebbiolo
Nebbiolo är en viktig druva i Italien och även den näst mest odlade blå, efter Sangiovese. Det är en kvalitetsdruva som ger lagringsdugliga, fylliga, kraftiga och sträva rödviner med hög syra och mycket alkohol. Det är en gammal druvsort som nämns i text redan 1268 och namnet kommer av italienskans "nebbia" som betyder dimma, druvan skördas på hösten när dimmorna lägrat sig över sluttningarna i Piemonte. Den kallas också Chiavennasca i Lombardiet och Spanna i norra Piemonte. Druvan har ett tjockt skal och ger således koncentrerade dofter och smaker av körsbär, katrinplommon, tryffel, rosor, tjära, choklad och charkuterier. I mogna viner kan man hitta toner av viol, höstlöv, jord, cederträ och blyerts.

Parellada
Är ganska mjuk, rund, aromatisk och blommig i sin nyans. Druvan är en av de tre viktiga för cavaproduktionen i Spanien och tillför lite elegans till vinet.

Perrum
En väsentlig vit druva i Alentejo, Portugal.

Petite Syrah
Trots dess namn kan den inte relateras till den mer nobla druvan Syrah. Petite Syrah växer huvudsakligen i Kalifornien, Australien och Sydamerika och producerar kraftiga, robusta, svagt kryddiga viner.

Picapoll/Folle Blance
Odlas främst i södra Frankrike men även i nordöstra Spanien. Den blir även till Cognac och Armagnac i Frankrike. Den ger viner med mycket hög syra och ganska neutrala aromer av citrus som vit grape och citron.

Pinot Blanc
En genetisk mutation av Pinot Gris, som i sin tur är en mutation av Pinot Noir. Den odlas i Alsace, i Italien under namnet Pinot Bianco och i Österrike och Tyskland heter den Weissburgunder. Pinot Blanc kan ge allt ifrån torra till söta viner och med sin ganska neutrala personlighet och en relativt höga syra gör att den ofta används till mousserande viner.

Pinotage
En korsning mellan Pinot Noir och Cinsault som ägde rum 1925 i Stellenbosch. Används till mycket vin i Sydafrika, den är lättodlad och motståndskraftig mot många sjukdomar.

Pinot Meunier
En av de tre huvuddruvorna i champagneproduktionen.

Pinot Noir
Kallas precis som Chardonnay för en transperant druva: den tar lätt åt sig av sin växtplats. Den blir främst till stora röda viner i Bourgogne med en otrolig finess, elegans och komplexitet och aromerna som dominerar är smultron, jordgubbe, körsbär och hallon. Med tiden kommer även sekundära aromer som bland annat svamp, höstlöv, tobak och en viss rökighet. Den trivs på fat men till en viss längd då druvan är ganska känslig. Pinot Noir odlas över hela världen men regionerna utanför Europa att prata om är främst Central Otago, Nya Zeeland och Oregon, USA. En svårodlad druva med ett högt anseende som producerar enastående viner av hög kvalitet vid varsam hantering. En av de tre huvuddruvorna i champagneproduktion.

Petit Verdot
En druva som främst används som blanddruva i Bordeaux, Frankrike men som även blir till endruvsviner i Spanien. Den mognar mycket sent, senare än många andra druvor och ibland mognar den inte alls vilket gör att den inte är speciellt populär att arbeta med. När den väl mognar tillsätts den oftast i små kvantiteter för att bidra med krydda, tannin, färg och smak. Petit Verdot har bättre rykte utanför Europa där den mognar mer punktligt och således är mer lättarbetad.

Rabo d’Ovehla
En högavkastande druva som odlas över hela Portugal. Kallas även för Rabigato.

Riesling
En aromatisk druva med blommiga dofter och med en mycket hög syra. Trivs i svalare klimat och blir till alltifrån torra till söta viner. Riesling trivs inte på ek och de är mycket fruktiga men med ålder utvecklas en petroleumkaraktär som är mycket distinkt. Riesling varierar mycket beroende på var den odlas, rieslingviner kan karaktäriseras som eleganta och friska med citron och lime, äpple och persika och ibland en del honung.

Roussanne
Odlas mest i södra Frankrike och i Rhônedalen där den oftast används som blanddruva. Ger rika viner med toner av honung och päron med medelhög syra och relativt stor kropp. En svårodlad druva som är mycket känslig för klimat och sjukdomar.

Saint Laurent
Druvan odlas främst i Österrike och i Tyskland och sägs vara en släkting till Pinot Noir. Den ger djupröda viner med mjuka tanniner och fruktiga aromer av röda bär.

Sangiovese
Italiens mest odlade druva med mycket saftiga körsbärsaromer som med tiden utvecklas till mörkare frukt, charkuterier, läder och svamptoner. En tannintät druva med frisk syra och hög lagringspotential.

Sauvignon Blanc
Uppskattad för sin stora, lättigenkännliga arom och med rötter i Bordeaux. Där blandas den oftast med Sémillon och Muscadelle och producerar alltifrån snustorra viner till de sötaste av Sauternes. Den odlas även i Loiredalen, främst i de kända distrikten Sancerre och Pouilly Fumé. För att inte tala om Nya Zeeland och Marlboroughs succé med denna druvtypiska sort. Den har mycket gröna toner i sig som buxbom, svartvinbärsblad, gräs, örter, lime, sparris och äpple. Ungdomlig, frisk och fruktig.

Semillon
Används till både torra och söta viner, mest i Frankrike och i Australien. Sémillons karaktär beskrivs ofta som fruktig och med toner av honung, citrus och rostat bröd.

Sousão
En portugisisk druva som används i framställningen av portvin. Trots sina rötter i Minho, används den mest i Kalifornien och Sydafrika. Druvan kännetecknas av sin mörka färg, och sin sträva och russinlika smak.

Syrah
En av de mest nobla av de blå druvsorterna med god förmåga att producera seriösa och fylliga röda viner med lagringspotential i årtionden. Används mycket i södra Frankrike men även utanför Europa. Ger kryddiga och peppriga viner med mörk färg och doft och smak av mörka bär och frukter.

Tannat
Intensiv och kryddig. Den odlas i sydvästra Frankrike men är idag en av de främsta druvorna i Uruguay. Ger tanninrika och syrarika viner med mörk färg och frukt.

Tempranillo
En spansk druva som framför allt dominerar i Rioja och Ribera del Duero men den odlas även i Portugal där den går under namnet Aragonez och Tinta Roriz. På senare tid har druvan även nått utanför Europa som exempelvis Sydamerika, Sydafrika, USA och Australien. Tempranillo får ofta aromer av körsbär, björnbär, plommon och jordgubbe och med mognad kommer tobak, vanilj och läder. Druvan har en mjuk tanninstruktur och är ofta mycket balanserad mellan kropp och syra. En kvalitetsdruva med hög lagringspotential.

Tinta Barroca
En portugis som mest odlas i Douro men även i Sydafrika. En lättodlad druva med som ger hög sockerhalt och används i Portugal används till portvin. Viner gjorda på Tinta Barroca är lättillgängliga med mjuka och runda tanniner.

Tinta Miúda
En blå druva som främst odlas i Ribatejo och går till bordsviner och mycket bulkvin. Druvan har hög avkastning men i bästa fall och i rätt händer kan den producera bra viner.

Tinta Roriz
Se Tempranillo.

Touriga Franca
En portugisisk kvalitetsdruva som är viktig för portvinet och hittas i många av Portugals bästa viner. Touriga Franca bidrar till god struktur och balans med karaktär av röda frukter, jord och blomma med mjuka tanniner.

Touriga Francesa
Se Touriga Franca

 

Touriga Nacional
Anses vara en av Portugals finaste druvor och går till de absolut bästa portvinerna, men används även i större utsträckning till Douros och Dãos bordsvin. Touriga Nacional bidrar med struktur, frukt, kropp och färg, en kvalitetsdruva som ger komplexa och långlivade viner.

Trincadeira
Se Castelão Frances

Ugni Blanc/Trebbiano
I Frankrike går den främst till Armagnac och till Cognac, men i Italien blir den till ganska enkla bordsviner där den går under namnet Trebbiano. Druvan har hög syra, en neutral smak och används ofta som blanddruva.

Vermentino
Mognar sent och används mycket i Italien men den ökar också i södra Frankrike. Den blir till alltifrån torra till söta viner samt mousserande.

Viognier
En aromatisk druva som odlas över hela världen men främst i Rhônedalen. En svårodlad druva som kräver noggrann odling och vinifiering. Persika och aprikoser är aromerna som är mycket framträdande. En riktig kvalitetsdruva.

Xarel-lo
Denna druva användes förr nästan uteslutande till cavaframställningen i Spanien men har på senare tid uppvisat att den även klarar av att bli till bra stilla viner. Den ger viner med frisk syra, hög alkohol, stor kropp och bra struktur med en viss jordighet.

 
 
 
 
 
 

Blogg

Recioto och Stilton
Glöm kräftskivan för en fredag! Och med den kan vi även plocka...
Fri, 01 Aug 2014 05:00:31 +0000
Lata dagar i solen
Semestertider. Sol, bad och långa kvällar. Utomhusaktiviteter ...
Mon, 28 Jul 2014 05:00:02 +0000
Prenumerera RSS för
Fakturera mig
Kortbetalning och Direktbetalning

Nyhetsbrev